1. Kolika je zapremina vazduha potrebna za nastajanje 4g glukoze u procesu fotosinteze ako je sadržaj ugljenik(IV)oksida u vazduhu 0,3%. (R= 995,6dm3)
2 Koliki je maseni udeo celobioze u smeši sa saharozom ako 4g ove smeše nakon reakcije sa Felingovim reagensom daje 0,3718g taloga? (R= 77,77%)
3. Koliko je vazduha potrebno za potpunu oksidaciju 6,84g saharoze (procenat kiseonika u vazduhu 21%) (R = 35,2dm3)
4.Koliko gr taloga nastaje u reakciji 50ml 5% rastvora D-manoze gustine ρ=1,45g/ml sa Felingovim reagensom(R = 2,88g ).
5. Akoholnim vrenje glukoze nastaje gas koji se uvodi u 60,2 cm3 30% -nog rastvora natrijum-hidroksida (ρ= 1,33g/cm3) pri čemu nastaje kisela so. Koliko se iz u reakciji nastalog etanola(pri vrenju) moze dobiti 40% rastvora.( R = 69g).
6. Izračunati masu D-ksiloze potrebnu u reakciji hidrogenizacije za dobijanje1,52kg ksilitola ako je prinos reakcije 75%. ( R = 2kg )
7. Koliko je grama metanola potrebno u reakciji stvaranja 1-metil glikozida sa 3,6g β-D-fruktofuranozom (R = 0,6g )
8. Koliko gr taloga nastaje u reakciji 50ml 5% rastvora laktoze gustine ρ=1,45g/ml sa Tolensovim reagensom? ( R = 2,29g)
9. Koliko se litara piva, gustine1,2g/cm3 koje sadrži 5% alkohola, može dobiti iz 528g ječma ako je procenat skroba u ječmu 40% ? c ( R = 2 dm3)
10. Izračunati masu krompira potrebnog za dobijanje 0,7l votke, gustine 1,05g/cm3 u kojoj je procenat alkohola 40%, Alkohol nastaje reakcijom alkoholnog vrenja (prinos reakcije 75%) glukoze koja se dobija hidrolizom skroba iz krompira. Sadržaj skroba u krompiru 30%. ( R = 2,3 kg )
11.Napisati pomoću Hejvortovih formula
a)nastajanje šestočlanog prstena D-arabinoze
b)njen anomerni oblik
c)njen epimerni oblik
d) Fišerovom formulom njen enantiomer
2 Koliki je maseni udeo celobioze u smeši sa saharozom ako 4g ove smeše nakon reakcije sa Felingovim reagensom daje 0,3718g taloga? (R= 77,77%)
3. Koliko je vazduha potrebno za potpunu oksidaciju 6,84g saharoze (procenat kiseonika u vazduhu 21%) (R = 35,2dm3)
4.Koliko gr taloga nastaje u reakciji 50ml 5% rastvora D-manoze gustine ρ=1,45g/ml sa Felingovim reagensom(R = 2,88g ).
5. Akoholnim vrenje glukoze nastaje gas koji se uvodi u 60,2 cm3 30% -nog rastvora natrijum-hidroksida (ρ= 1,33g/cm3) pri čemu nastaje kisela so. Koliko se iz u reakciji nastalog etanola(pri vrenju) moze dobiti 40% rastvora.( R = 69g).
6. Izračunati masu D-ksiloze potrebnu u reakciji hidrogenizacije za dobijanje1,52kg ksilitola ako je prinos reakcije 75%. ( R = 2kg )
7. Koliko je grama metanola potrebno u reakciji stvaranja 1-metil glikozida sa 3,6g β-D-fruktofuranozom (R = 0,6g )
8. Koliko gr taloga nastaje u reakciji 50ml 5% rastvora laktoze gustine ρ=1,45g/ml sa Tolensovim reagensom? ( R = 2,29g)
9. Koliko se litara piva, gustine1,2g/cm3 koje sadrži 5% alkohola, može dobiti iz 528g ječma ako je procenat skroba u ječmu 40% ? c ( R = 2 dm3)
10. Izračunati masu krompira potrebnog za dobijanje 0,7l votke, gustine 1,05g/cm3 u kojoj je procenat alkohola 40%, Alkohol nastaje reakcijom alkoholnog vrenja (prinos reakcije 75%) glukoze koja se dobija hidrolizom skroba iz krompira. Sadržaj skroba u krompiru 30%. ( R = 2,3 kg )
11.Napisati pomoću Hejvortovih formula
a)nastajanje šestočlanog prstena D-arabinoze
b)njen anomerni oblik
c)njen epimerni oblik
d) Fišerovom formulom njen enantiomer
Нема коментара:
Постави коментар